Select Page

Madeleine had samen met haar zus wel eens strafzaken bijgewoond in de Rechtbank in Rotterdam. Er zijn tegenwoordig televisieprogramma’s van dit soort zaken en het leek me wel wat om dat ook eens te doen.

Gewapend met onze OV-pas stapten we in de metro, we stapten over op Beurs want tegenwoordig begrijpen we helemaal hoe dat werkt en enkele minuten later waren we onder de rechtbank. Alleen nog even met de roltrap naar boven en we waren er.

Bij de balie van de rechtbank vertel je vervolgens dat je graag een strafzaak wilt bijwonen en vervolgens vertelt een bode je waar je kunt bijschuiven. Ze vertellen je dan ook of iets wel de moeite is om te kijken, verkeersovertredingen zijn niet echt interessant maar andere zaken wel.

De eerste zaak was tegen een grote Antiliaan die psychische problemen had en een stagier had neergeslagen omdat hij de indruk had dat deze hem zat uit te lachen. Het was al 14 maanden geleden en daarna was er niets meer voorgevallen. Niet heel vreemd want hij zat zo zwaar onder de medicijnen dat hij helemaal suf was…. Aan alles was duidelijk dat een taakstraf onmogelijk was, een gevangenisstraf nog onmogelijker en een geldboete ook niets zou worden. De dader kreeg een voorwaardelijke geldboete en de geclaimde € 1.250,= schadevergoeding werd door de rechter teruggebracht tot € 250,= . Hier konden we ons wel in vinden.

We hebben ons verbaasd over de inzet van meerdere advocaten in de meervoudige kamer over een zaak die kennelijk ging over het witwassen van € 27.000,= . Dit kwam op ons een beetje onzinnig over.

Onze vooroordelen werden bevestigd toen we een zaak bijwoonden van iemand die voor de derde keer in korte tijd een auto had gestolen. In Augustus had hij nog 120 uur taakstraf gekregen en in Oktober ging hij er alweer met een Mercedes vandoor. Daar heeft hij 14 dagen in rondgereden. Hij had overigens niet eens een rijbewijs maar hij ‘vind autorijden zo leuk’. Ondanks het feit dat de 120 uur taakstraf geen enkele indruk op hem hadden gemaakt legde de rechter …. ja hoor, 120 uur taakstraf op !?!??!?!!

De eis van het OM was 90 dagen hechtenis, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Hier konden Madeleine en ik ons wel in vinden, maar nee hoor. De dader had nu ongeveer een jaar zo’n fijne baan en als hij 30 dagen moest zitten raakte hij vast zijn baan wel kwijt….

Is dat niet iets waar hij zelf rekening mee had moeten houden??? Compleet belachelijk dit, ik kan me niet voorstellen dat ze in andere landen ook zo lullig met strafzaken omgaan. Zo’n jurist die voor het OM werkt moet toch elke dag compleet gefrustreerd naar huis gaan?

Ondanks dat we het niet altijd eens waren met de uitspraken was het toch een leuke middag, we gaan dit zeker vaker doen! Het is net als bij sommige tv programma’s, het is af en toe gewoon lekker om je een beetje te ergeren!